Απορρυπαντικά και καλλυντικά περιέχουν parabens, ΜΙΤ , SLS και πόσα άλλα....κατάλογος με όλα(;) τα επικίνδυνα συστατικά σε προϊόντα



Οι περισότεροι δεν γνωρίζουν αυτές τις ουσίες παρόλο που όσοι διαβάσουν την συλλογή των άρθρων για τα methylisothiazolinone, Sodium Lauryl Sulfate και τα parabens θα συνειδητοποιήσουν οτι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους γιατί περιέχονται σε σαμπουάν, αποσμητικά, σαπούνια και
άλλα προιόντα περιποίσης σώματος.


PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)
Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επιρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου


Τα parabens και τα παράγωγά τους παίζουν σήµερα κυρίαρχο ρόλο στη συντήρηση των καλλυντικών. Τα parabens χρησιµοποιήθηκαν ως συντηρητικά φαρµακευτικών σκευασµάτων στα µέσα του 1920 και κατόπιν χρησιµοποιήθηκαν τόσο για τη συντήρηση των τροφίµων όσο και για τη συντήρηση των καλλυντικών. Το 1981 ο FDA κατέγραψε την παρουσία τους σε περισσότερα των 13.200 προϊόντων.


Ιδιότητες των parabens



Η µέχρι σήµερα δηµοφιλής χρήση των parabens στα καλλυντικά προϊόντα σχετίζεται µε µια σειρά ιδιοτήτων που εµφανίζουν τα µόρια αυτά. Αυτές είναι:

• το ευρύ φάσµα δραστικότητάς τους έναντι µεγάλου αριθµού µικροοργανισµών
• η παγκόσµια νοµοθετική αποδοχή τους
• η µεγάλη βιο-αποικοδοµησιµότητά τους
• το χαµηλό τους κόστος.

Επιπλέον, η άριστη χηµική τους σταθερότητα σε µεγάλο εύρος τιµών pH (δραστικά µεταξύ των τιµών 4,5-7,5) και στη µεταβολή της θερµοκρασίας είναι µια ιδιότητα που τους εξασφαλίζει να µη χάνουν σηµαντικό µέρος της αντιµικροβιακής τους δράσης ως αποτέλεσµα υδρόλυσης.


Τα parabens συντηρούν λίπη και έλαια, πρωτεΐνες, σαµπουάν και conditioners, προϊόντα προστασίας δέρµατος (καθαρισµού και ενυδάτωσης), αρώµατα, σαπούνια, make-up, αντηλιακά προϊόντα κ.ά.
Προϊόντα που περιέχουν parabens µπορούν να χρησιµοποιούνται για διάφορα µέρη του σώµατος, τόσο περιστασιακά όσο και σε καθηµερινή βάση. Στη δεύτερη µάλιστα περίπτωση, η συχνότητα και η διάρκεια της εφαρµογής (και κατά συνέπεια και η έκθεση του δέρµατος στα µόρια αυτά) µπορεί να είναι µεγάλες και διαρκείς.
Τίθεται λοιπόν το ερώτηµα αν και κατά πόσο τα parabens µπορούν να εισχωρήσουν στο δέρµα και ποιες συνέπειες µπορεί να έχει µια τέτοια διείσδυση.

Η ικανότητα των parabens να διαπερνούν την κεράτινη στοιβάδα του δέρµατος αυξάνει µε την αύξηση του λιπόφιλου χαρακτήρα του µορίου, συνεπώς αυξάνει µε την αύξηση του µήκους της πλευρικής αλυσίδας. Ωστόσο, και ο ίδιος ο µεταβολισµός του δέρµατος µπορεί να συνεισφέρει θετικά σε µια παθητική διάχυση των parabens σε αυτό.

Ο βαθµός διείσδυσης των parabens στο δέρµα επηρεάζεται σηµαντικά και από άλλες ουσίες που χρησιµοποιούνται στα καλλυντικά αλλά και από τον τρόπο παρασκευής του προϊόντος.

Δοκιµές που πραγµατοποιήθηκαν σε ζώα δείχνουν ότι σε γενικές γραµµές τα parabens εισέρχονται και εξέρχονται από τις µεταβολικές πορείες ταχύτατα. Σε αυτές τις εργασίες δηµοσιεύεται ότι το µεγαλύτερο µέρος αποβάλλεται από τα ούρα, κυρίως ως p-υδροξυ-βενζοϊκό οξύ, µετά από 72 περίπου ώρες από την έκθεση.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι οι ρυθµοί του µεταβολισµού και της απόσπασης των parabens σε ένα ζωντανό οργανισµό εξαρτώνται τόσο από τη δόση και τη βιοχηµική πορεία όσο προφανώς και από το είδος του εξεταζόµενου οργανισµού.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι µελέτες σχετικά µε τον οιστρογονικό χαρακτήρα των parabens, µε σκοπό να διερευνηθεί αν και κατά πόσο οι ουσίες αυτές επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό και το αναπαραγωγικό σύστηµα ζωντανών οργανισµών. Η έκθεση θηλαστικών σε butyl-parabens επηρέασε δυσµενώς την έκκριση τεστοστερόνης και τη λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήµατος, ενώ ανάλογες µεταγενέστερες έρευνες «ενοχοποιούν» και τα propyl-parabens για τον ίδιο λόγο. Τα parabens εκδηλώνουν παρόµοιες ιδιότητες και ανάλογη δράση µε εκείνες των οιστρογόνων και προκαλούν αυξηµένη έκφραση των γονιδίων για τους υποδοχείς της προγεστερόνης.

Η οιστραδιόλη (3,17β-οιστραδιόλη) είναι η πραγµατική ορµόνη του θηλυκού φύλου. Αξίζει να σηµειωθεί η ύπαρξη ενός φαινολικού υδροξυλίου στο µόριό της, ανάλογο µε εκείνο των parabens. Τα οιστρογόνα είναι ένας σηµαντικός παράγοντας στον οποίο αποδίδεται η πρόκληση ανάπτυξης και αύξησης της µάζας των καρκινικών κυττάρων του µαστού.

Τα οιστρογόνα που επηρεάζουν είναι τα ενδογενή, αυτά δηλαδή που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισµό. Παράλληλα όµως υπάρχουν και σοβαρές ανησυχίες σχετικά µε τη συνεχή αύξηση έκθεσης των ανθρώπων στα εξωγενή οιστρογόνα.

Τα εξωγενή οιστρογόνα είναι ορµόνες ή ουσίες που έχουν δράση οιστρογόνων αλλά δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισµό. Λαµβάνονται είτε µέσω της τροφής και των λαµβανόµενων φαρµάκων ή λόγω χρήσης προϊόντων περιποίησης που περιέχουν parabens.

Η δηµοσίευση µελέτης του πανεπιστηµίου του Reading, η οποία αναφέρει την ύπαρξη συγκεντρώσεων parabens σε νεοπλάσµατα (όγκους) ανθρώπινου στήθους, τις οποίες µάλιστα συνδέει µε έναν ασθενή οιστρογονικό χαρακτήρα των ουσιών αυτών, προκάλεσε µεγάλη ανησυχία στο ευρύ κοινό.

Δεδοµένου ότι όλες οι δοκιµές πραγµατοποιήθηκαν σε πειραµατόζωα και οι δόσεις που χρησιµοποιήθηκαν ήταν συνεχώς αυξανόµενες ώστε να προσεγγίσουν τις ανθρώπινες δόσεις, δεν εξάγεται ένα ασφαλές συµπέρασµα για την ασφάλεια της χρήσης τους.

Η απόκτηση λοιπόν περισσότερων δεδοµένων σχετικά µε τον κίνδυνο από τη συστηµατική έκθεση του ανθρώπινου οργανισµού στα parabens είναι απαραίτητη. Μπορούµε όµως να σηµειώσουµε πως η αντίληψη που κυριαρχούσε ότι η χρήση τους είναι απόλυτα ασφαλής για τον άνθρωπο έχει σαφώς κλονιστεί.
Να τονιστεί ότι τα προϊόντα που δεν περιέχουν paraben αναγράφουν στη συσκευασία paraben free.

SLS & SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)

Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμε σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα (ακόμη και παιδικά)! 'Eχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς και προβλήματα. Καταστρέφει την φυσική ασπίδα του δέρματος, προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες τοξίνες και αλλεργιογόνα, ξεφλουδίζει και σκληραίνει το δέρμα. Στο τριχωτό της κεφαλής μορεί να δημιουργήσει λέπια και πυτιρίδα, να εμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών, να αποδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας και να δημιουργήσει τριχόπτωση. Το SLS και SLES μπορούνε έυκολα να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και άφθες στο στόμα και ερεθισμούς στα μάτια. Τέλος μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και προβλήματα γονιμότητας. Οι πράσινες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη και σοβαρά προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιείται ακόμη γιατί έχει χαμηλό κόστος.


Το Sodium Lauryl Sulfate (SLS) καθώς και το Sodium Laureth Sulfate (SLES) και τα ξαδερφάκια τους όπως το Ammonium Lauryl Sulfate και Sodium Myreth Sulfate είναι φτηνές λύσεις για χρήση σε προϊόντα που δημιουργούν αφρό όπως τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και οι αφροί ξυρίσματος. Αλλά το SLS είναι τόσο δυνατό που χρησιμοποιείται επίσης και για τον καθαρισμό των πατωμάτων των γκαραζ! (Άλλες ονομασίες: sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME, and Aquarex methyl.)




Το SLS παραμένει στο σώμα μέχρι και 5 μέρες μετά τη χρήση του. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να διαπεράσει εύκολα το δέρμα και να αφήσει κατάλοιπα στην καρδιά, το συκώτι, τα πνευμόνια και τον εγκέφαλο. Παρ’ όλα αυτά το SLS βρίσκεται στα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού μέχρι και σε μερικές οδοντόπαστες! Η χρόνια χρήση του μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στο DNA και να προκαλέσει καρκίνο.



"Η βάση σαπουνιού γλυκερίνης διαφέρει από το παραδοσιακό σαπούνι που προέρχεται από σαπωνοποίηση δηλαδή αντίδραση ελαίων με καυστική σόδα. Η σύστασή της μοιάζει με τη βάση για υγρό σαπούνι χεριών η σαμπουάν και είναι φυτικής βάσης."*
διαβάστε συστατικά:
Ingredient information: Aqua, Propylene glycol, Sodium stearate, Sodium laureth sulfate, Glycerin, Sodium chloride, Sodium laurate, Sodium lauryl sulfate, Stearic acid,Lauric acid,Tetrasodium EDTA, Pentasodium pentetate, Titanium Dioxide,Sorbitol.
*από ιστοσελίδα πώλησης σαπουνιού γλυκερίνης


methylisothiazolinone (ΜΙΤ)


Πειράματα που έγιναν με εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών έδειξαν ότι η επαφή με μια χημική ουσία, η οποία περιέχεται σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εμποδίζει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Πρόκειται για τη χημική ουσία methylisothiazolinone (ΜΙΤ), η οποία ανήκει σε μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται βιοκτόνα και χρησιμοποιείται ευρέως σε κρέμες χειρός,
σαμπουάν, βαφές μαλλιών κι άλλα καλλυντικά (για να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αναπτύσσονται βακτήρια) ενώ ανάμεσα στα άλλα ρησιμοποιείται σε εργοστάσια παραγωγής χρωμάτων, κόλλας, καθώς και σε βιομηχανικά συστήματα ψύξης
νερού για να σκοτώνει τα μικρόβια.

Στο Πίτσμπουργκ Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Elias Aizenman, στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Σε προηγούμενα πειράματα είχε βρεθεί ότι η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητα άτομα, καψίματα στο δέρμα και δερματίτιδα, όμως ο Aizenman μάς
δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ότι δεν μπόρεσε να βρει καμιά πληροφορία σχετικά με τις επιπτώσεις της χημικής αυτής ουσίας στην ανάπτυξη των
νευρικών κυττάρων. «Μέχρι στιγμής δεν είχαν γίνει τέτοιου είδους πειράματα με το ΜΙΤ».

Ο Aizenman είχε δημοσιεύσει το 2003 στο περιοδικό eurosience μιαν άλλη έρευνα, χρησιμοποιώντας τότε στα πειράματά του σχετικά μεγάλες δόσεις ΜΙΤ, οι οποίες και
«σκότωσαν τα περισσότερα από τα νευρικά κύτταρα του ποντικού μέσα σε 10 λεπτά».

Επειδή πολλές χημικές ουσίες είναι τοξικές σε μεγάλες δόσεις, ο Aizenman και η ομάδα του ξεκίνησαν να δοκιμάζουν πολύ μικρότερες δόσεις για μεγάλη χρονική περίοδο, μιμούμενοι έτσι την περίπτωση ανθρώπων που εκτίθενται σε ΜΙΤ καθημερινά, όπως για παράδειγμα
αυτοί που εργάζονται σε εργοστάσια που φτιάχνουν καλλυντικά, χρώματα, βαφές, κόλλες κ.λπ., ή όπου αλλού η συγκέντρωση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας είναι υψηλή.

Οι ερευνητές εξέθεσαν αναπτυσσόμενους νευρώνες ποντικού σε 1 micromolar ΜΙΤ (που ισοδυναμεί με ένα γραμμάριο της χημικής αυτής ουσίας διαλυμένο σε ερισσότερο από 8.000 λίτρα νερού) για λίγο περισσότερο από 18 ώρες. «Οι αναπτυσσόμενοι νευρώνες βγάζουν νευρίτες για να συνδέονται μεταξύ τους τα κύτταρα.

Ομως μετά την έκθεση στο ΜΙΤ κάθε νευρίτης είχε μεγαλώσει μόνον κατά το ήμισυ». Ο Aizenman θεωρεί ότι το ΜΙΤ φαίνεται να στοχεύει ένα ειδικό ένζυμο, το οποίο είναι
υπεύθυνο για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του νευρίτη.

Καίτοι η ανακάλυψη του Aizenman αφορά τις επιδράσεις του ΜΙΤ σε νευρικά κύτταρα (και μάλιστα σε καλλιέργεια) εμβρύου ποντικού, η ανακοίνωσή της έχει ταράξει και έχει
προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα.Η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων έγκειται τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το ΜΙΤ σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή καθημερινά με αυτήν την ουσία, όσο και στο νευρικό σύστημα ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου, και πιθανά επιπτώσεις σε όλους μας, μια και όλοι χρησιμοποιούμε προϊόντα που περιέχουν ΜΙΤ.

«Η ουσία αυτή απορροφάται εάν τη φάμε, την αναπνεύσουμε ή έρθει σε επαφή με το δέρμα. Θα συμβούλευα λοιπόν μιαν έγκυο να μη δουλεύει σε ένα εργοστάσιο όπου χρησιμοποιείται αυτή η χημική ουσία, επειδή μπορεί να προκύψει κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου».


Ενας κίνδυνος

Ο Aizenman πιστεύει ότι η μελέτη του αποκαλύπτει έναν εν δυνάμει κίνδυνο. Τα σαμπουάν περιέχουν συγκέντρωση ΜΙΤ 100 με 200 φορές περισσότερο από ό,τι χρησιμοποίησε στο
πείραμά του. Αλλά παραδέχεται ότι πιθανώς αυτοί που χρησιμοποιούν σαμπουάν ή κοντίσιονερ, για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν επιπτώσεις, όπως αυτοί που εκτίθενται στην ουσία λόγω δουλειάς.

«Δεν γνωρίζουμε εάν η μακρόχρονη έκθεση σε προϊόντα που περιέχουν ΜΙΤ είναι επικίνδυνη. Δεν μπορώ να πω ότι τα προϊόντα που περιέχουν ΜΙΤ είναι ασφαλή, αλλά ούτε ότι δεν είναι. Υπάρχει εξαιρετικά λίγη πληροφόρηση σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν αυτές οι ουσίες κι ανησυχώ γιατί δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα πειράματα.

Απαιτούνται ακόμη και επιδημιολογικές έρευνες, όπου θα πρέπει να μελετηθούν άνθρωποι με αυτισμό κι άλλες νευρολογικές ασθένειες, ώστε να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει κάποια σχέση με την έκθεση του εμβρύου στη χημική αυτή ουσία».

Σύμφωνα με το National Institute of Health των ΗΠΑ η ουσία ΜΙΤ περιέχεται σε σαμπουάν, ενδεικτικά όπως τα Head and Shoulders, Suave και Clairol, καθώς επίσης σε κοντίσιονερ μαλλιών Pantene, στις βαφές μαλλιών της Revlon και σε μία πληθώρα άλλων γνωστών και μη προϊόντων (πλήρης λίστα προϊόντων που περιέχουν ΜΙΤ μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα.

«Η US Enviromental Protecion Agensy (ΕΡΑ) φαίνεται ότι δεν απαιτεί πειράματα όσον αφορά τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος από διάφορες ουσίες για να δώσει άδεια κυκλοφορίας σε κάποιο προϊόν.

Πιθανώς υπάρχουν ουσίες γενικής χρήσης που μπορούν να καταστρέφουν το νευρικό σύστημα», λέει ο Aizenman.

Αυτή τη στιγμή ο Aizenman προσπαθεί να επαναλάβει τα πειράματά του σε ζωντανά ζώα, ώστε να βρει ακριβώς με ποιο τρόπο το ΜΙΤ επιδρά στους νευρώνες.



Κατάλογος με όλα(;) τα επικίνδυνα συστατικά σε προϊόντα


TEA (Triethanolamine)

Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά για να εξισοροπεί το Ph. 'Eχει ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και αφυδάτωση στο δέρμα και στα μάτια. Υποστηρίζεται ότι με την μακροχρόνια χρήση του απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο.


DEA (Diethanolamine) & COCAMIDES (DEA - Cetyl phosphates, Oleamide DEA, Lauramide DEA , Myristamide DEA, DEA Oleth-3 phosphates)
Χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές και αφριστικοί παράγοντες σε καλλυντικά. Το FDA (American Food and Drug Administration) έχει εκδόσει προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από το 1979. Το 1998 το NTP (American National Toxicology Program) καταδίκασε την χρήση τους και τα χαρακτήρισε ως καρκινογόνα.


PG (Propylene Glycol, Butylene Glycol)
Βασική ουσία σε βερνίκια, γυαλιστικά πατώματος, υγρά φρένων, καθαριστικά φούρνων, καθαριστικά σπιτιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αποσμητικά, καλλυντικές κρέμες, φαγητά και είδη υγιεινής. Στα καλλυντικά την βάζουν για να κρατάει την υγρασία. Μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ακόμη και όταν είναι σε μικρή ποσότητα και να δημιουργήσει δερματίτιδες και εξανθήματα. Αποτελέσματα από έρευνες που δημοσιεύτικαν από το MSDS (Material Data Safety Sheet) των ΗΠΑ δείχνουν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι, να εμποδίσει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και να χαλάσει την μεμβράνη τους, να αφυδατώσει το δέρμα και να το ξεφλουδίσει. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ χαμηλό σε κόστος.


PARABENS (Methyl Paraben, Ethyl Paraben, Propyl Paraben)
Οι παραβίνες είναι τα πιο διαδεδομένα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται απο τις εταιρείες καλλυντικών από προϊόντα προσώπου μέχρι κρέμες για βρεφικά και παιδικά δέρματα...Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι παραβίνες επιρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων στους ανθρώπους και μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου.


PEG (Polyethylene Glycol)
Συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, επιφανειοδραστικά, διατηρητές υγρασίας. Τα συναντάμε και σε καυστικά σπρέυ που καθαρίζουν τους φούρνους. Αφαιρούν τα φυσικά λάδια του δέρματος. Πρόσφατα αναγνωρίστικαν και ως πιθανά καρκινογόνα.


ΣΙΛΙΚΟΝΗ και Παράγωγα Σιλικόνης (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone)
Δεν είναι βιοδιασπώμενη. 'Oλα τα παραπάνω είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου, καουτσούκ. Η σιλικόνη χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή. 'Oμως κρύβει έναν κίνδυνο. Η σιλικόνη κολλάει πάνω στο δέρμα και τα μαλλιά και δεν φεύγει με το πλύσιμο αλλά αφήνει ένα μόνιμο κατάλοιπο. Με την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτό το κατάλοιπο όλο και μεγαλώνει κι δεν αφήνει το δέρμα και την τρίχα να αναπνέυσουν. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η ψαλίδα, αδυναμία στην τρίχα κλπ. Τα παράγωγα της σιλικόνης φράσσουν τους πόρους και συσσωρεύονται στο συκώτι και τους λεμφαδένες. Κάποιοι θεωρούν ότι υποβηθούν τους καρκινικούς όγκους.


ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ, PETROLATUM και PARAFFIN GEL (Βαζελίνη)
'Ολα αυτά είναι παράγωγα από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Μπορούν να δημιουργήσουν φωτοευαισθησία. 'Eρευνες έχουν αποδείξει ότι η βαζελίνη αφαιρεί τα φυσικά λάδια της επιδερμίδας και αφήνει ένα λεπτό φιλμ από πάνω της που εμποδίζει την ικανότητα του δέρματος να απορροφά νερό και να διώχνει τις τοξίνες. Δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέυσει, φράζει τους πόρους και δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Το παραφινέλαιο (mineral oil) είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παιδικά προϊόντα περιποίησης δέρματος που υποτίθεται ότι καταπραϋνουν το δέρμα από τα εξανθήματα και το έκζεμα ....ενώ στην ουσία τα προκαλέι γιατί κάνει το δέρμα να ασφυκτιά! Τέλος υποστιρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ή να χειροτερεύσει την ακμή. Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού του κόστους.


CARBOMER
Επίσης παράγωγο του πετρελαίου και έχει τις ίδιες συνέπειες με τα άλλα πετροχημικά.


PHTHALATES (Φθαλικά)
Υπάρχουν έρευνες που τα ενοχοποιούν ότι έχουν τοξικές συνέπειες πάνω σε ανθρώπους και ζώα.


ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Συνδεδεμένα με αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία και κούραση.


ALUMINUM (Aluminium Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminium Chloride)
Ευρέως διαδεδομένο σε αντισηπτικά και αποσμητικά. 'Eχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού γιατί μπλοκάρει τους πόρους και έτσι δεν μπορούν να απελευθερωθούν οι τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο στήθος με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ενοχοποιούνται για την ασθένεια Alzheimer's.


AMMONIUM HYDROXIDE COMPOUNDS (Συνθέσεις αμμωνίας)
Πολλές συνθέσεις αμμωνίας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Είναι τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Μακροχρόνια επαφή μπορεί να προκαλέσει βήχα, ανακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα πνευμονικό οίδημα, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Πρέπει να τις αποφεύγουμε.


BENZOPHENONE (Βανζοφαινόνη - Benzene, Benzylphenyl, Ketone)
Χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιηλιακά, σαμπουάν, καθαριστικά και αρώματα. Ερεθιστικό για τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Βλαβερό με την εισπνοή, την κατάποση ή την απορρόφηση από το δέρμα. Συγκαταλέγεται στη λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τη φύση WWF και υπολείμματά του βρέθηκαν στο μητρικό γάλα.


COLLAGEN (Κολλαγόνο)
Συνήθως προέρχεται από τα πόδια του κοτόπουλου. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα και έτσι παραμένουν στην επιφάνεια και την εμποδίζουν να αναπνέει.



FLUORIDE - (Φθόριο)
Είναι δηλητήριο. Πριν δεκαετίες το φθόριο χρησιμοποιείτο σαν δηλητήριο για τα ποντίκια, αρουραίους. Καταστρέφει την ακετυλοχολίνη (μια ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση του νευρικού συστήματος) με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται το αίσθημα του πόνου από τα δόντια στον εγκέφαλο. Όσο λιγότερη ακετυλοχολίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο λιγότερη είναι η ικανότητα μνήμης. (Πρόβλημα στην κυκλοφορία εντολών). Η νόσος Alzheimer οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή ακετυλοχολίνης. Το 50% του φθορίου απορροφάται από τα αιμοφόρα αγγεία στο στόμα και συσσωρεύεται κυρίως στα κόκαλα και στα δόντια. Η επίδρασή του στα κόκαλα είναι άμεση και οδηγεί σε οστεοπόρωση και αρθρίτιδα. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείτο από τους Γερμανούς στους φυλακισμένους με αποτέλεσμα νωθρότητα, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του.


FORMALDEHYDE (Φορμόλη - Φορμαλδεΰδη)
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Συνήθως παράγωγά του χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. (Χρησιμοποιείται για την ταρίχευση νεκρών, πουλιών και ζώων) προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, πιθανό καρκινογόνο, σίγουρα τοξικό.


IMIDAZOLIDINYL UREA & DIAZOLIDINYL UREA (Ιμιδαζολινική Ουρία)
Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα συντηρητικά μετά τα Parabens. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκαλούν δερματίτιδα, ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 10ο C ελευθερώνουν φορμόλη (ταριχευτικό υγρό που χρησιμοποιείται στα πτώματα). Αυτά τα χημικά είναι τοξικά.


ISOPROPYL ALCOHOL
Διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως σε βαφές μαλλιών, λάδια μασάζ, κρέμες χεριών, after shaves, αρώματα και πολλά άλλα....Υποστιρίζεται ότι όταν το εισπνέουμε μπορεί να έχουμε πονοκεφάλους, μέθη και ναυτία.


IMIDAZOLIDINYL UREA (Germall PLUS, Germall 115, Germall Imidazolidinyl)
Τα δεύτερα πιο διαδεδομένα συντηρητικά μετά τις παραβίνες. Είναι πολύ τοξικά και έχουν τις ίδιες συνέπειες με την φορμαλεϋδη. Είναι συνδεδεμένα με το έκζεμα και τις δερματοπάθειες.(Πηγή: The American Academy of Dermatology).


STEARALKONIUM CHLORIDE
Χρησιμοποιείται ευρέως σε μαλακτικά μαλλιών και ενυδατικές κρέμες. 'Eχει συνδεθεί με αλλεργείες γιατί είναι πολύ τοξικό. Η αρχική του χρήση ήταν ως χημικός μαλακτικός παράγοντας υφασμάτων. Παρόλο της τοξικότητάς του οι εταιρείες καλλυντικών το χρησιμοποιούν επειδή είναι πολύ φτηνό.


PVP/ VA COPOLYMER
Θα βρείτε αυτό το παράγωγο πετρελαίου σε πολλά σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών. Είναι πολύ τοξικό γιατί τα μόρια του βοηθούν την διείσδυση ξένων σωματιδίων στους πνέυμονες των ευαίσθητων ανθρώπινων οργανισμών.


SODIUM HYDROXIDE (Καυστικό Νάτριο)
Περιέχεται σε πούδρες, σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά, αφρούς ξυρίσματος, υδατικές κρέμες κλπ. Απορροφάει νερό γρήγορα. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό αποχετεύσεων. Η χρήση του για τον καθαρισμό αποχετεύσεων σε συμπύκνωση πάνω από 10% έχει απαγορευτεί στην Αμερική. Προκαλεί δερματίτιδα, ενώ η εισαγωγή του στο σώμα προκαλεί εμετό, σωματική εξάντληση και κατάρρευση του σώματος. Με την εισπνοή του προκαλούνται βλάβες στα πνευμόνια.

πηγή

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Καταργείστε τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν!Χρησιμοποιείστε πράσινο σαπούνι (Δεν υπάρχει κάτι πιο υγιεινό που καθαρίζει τόσο καλά) και για την καθαριότητα στο σπίτι,αγνά καθαριστικά των γιαγιάδων μας όπως ξύδι και σόδα!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΙΤ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ





on 10:52 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Απορρυπαντικά και καλλυντικά περιέχουν parabens, ΜΙΤ , SLS και πόσα άλλα....κατάλογος με όλα(;) τα επικίνδυνα συστατικά σε προϊόντα

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.