ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ!!! ΣΤΟ “ΣΦΥΡΙ” Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΠΟΥ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ! “ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ!” ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ…


Σε δημοπρασία βγαίνει αύριο από τον Οίκο Πέτρος Βέργος η ιστορική επιστολή του Γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τη θρυλική φράση «… φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», που έγραψε στις 15 Iουνίου 1822 για να δώσει νέα πνοή στην Ελληνική Επανάσταση.Η τιμή του εγγράφου εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει πολύ τα 4 χιλιάδες ευρώ, λόγω της κρίσης, διαφορετικά εκτιμάται ότι η επιστολή μπορεί να έφθανε και τις 8 χιλιάδες ευρώ.Δείτε τι έγραψε ο ήρωας της επανάστασης:
«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» ήταν η θρυλική απειλή που είχε απευθύνει το 1822 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προς κατοίκους χωριών προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας.
Το κείμενο της επιστολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον.
15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών,
Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολκοτρώνης
Που αλλού έχει χρησιμοποιηθεί η φράση «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»
Η ιστορική αυτή φράση, έχει χρησιμοποιηθεί και μάλιστα πρόσφατα;, καθώς ήταν εκείνη που αποτελούσε κατακλείδα της προκήρυξης για την ανάληψη ευθύνης της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε σε στίχους του Κωστή Παλαμά και τίτλο του βιβλίου του Ευάγγελου Αβέρωφ. Από την πολιτική έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Χρήστο Παππά και τον Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά ήταν και κεντρική αφίσα του Ελληνικού Μετώπου επί προεδρίας του Μάκη Βορίδη.
http://periergaa.blogspot.com/

on 11:51 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ!!! ΣΤΟ “ΣΦΥΡΙ” Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΠΟΥ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ! “ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ!” ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ…

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.