Horten Ho 229. Το υπερόπλο του Χίτλερ

του Παντελη Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Το Horten Ho 229 θα αποτελούσε το απόλυτο αεροπορικό όπλο του Β” Παγκοσμίου
Πολέμου, αν προλάβαινε να παραχθεί. Ήταν ένα αεροσκάφος πρωτοποριακής σχεδίασης, τύπου ιπτάμενης πτέρυγας, το οποίο διέθετε δύο κινητήρες jet τύπου Junkers Jumo 004, ώσης περίπου 1.000 κιλών. Το αεροσκάφος επιτύγχανε μέγιστη ταχύτητα 977 χλμ. την ώρα, ενώ μπορούσε να πετάξει σε ύψος μέχρι 16.000 μ. Ήταν οπλισμένο με δύο πυροβόλα των 30χλστ. ενώ μπορούσε να μεταφέρει και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες R4M και μπορούσε να μεταφέρει και δύο βόμβες των 500 κιλών.
HORTEN2
Το αεροσκάφος άρχισε να σχεδιάζει, το 1942, ο Ράιμαρ Χόερτεν, με την συνεργασία του πιλότου αδερφού του Βάλτερ. Το πρώτο υπόδειγμα που κατασκευάστηκε δε έφερε κινητήρες και δοκιμάστηκε ρυμουλκούμενο από ένα άλλα αεροσκάφος, για να μελετηθούν τα πτητικά του χαρακτηριστικά. Το δεύτερο υπόδειγμα, το Ho 229 V2, διέθετε κινητήρες και πέταξε με τον δοκιμαστή πιλότο Έρβιν Τσίλερ, στο κόκπιτ, τον Φεβρουάριο του 1945. Στην τρίτη του πτήση, όμως, ο Τσίλερ σκοτώθηκε, όταν το αεροσκάφος καρφώθηκε στο έδαφος. Μέχρι τότε όμως είχαν κατασκευαστεί άλλα πέντε πρωτότυπα αεροσκάφη, με διάφορες διαφοροποιήσεις.
HORTEN1
Τον Απρίλιο του 1945 οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν στο εργοστάσιο της εταιρείας Gotha Waggonfabrik την άτρακτο του τρίτου πρωτοτύπου, του Ho 229 V3. Άλλα τεμάχια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε άλλα σημεία. Οι Αμερικανοί μετάφεραν το αεροσκάφος στο Χερβούργο της Γαλλίας και από εκεί στις ΗΠΑ.

Ο Ράιμαρ Χόρτεν, ο οποίος επέζησε του πολέμου, μιλώντας σχετικά με το δημιούργημά του, υποστήριξε ότι το Ho 229 V3 είχε ικανότητες Stealth, καθώς υπήρχε πρόβλεψη το αεροσκάφος να επικαλυφθεί με ανθρακική βαφή, ώστε να καθίσταται αθέατο στα αντίπαλα ραντάρ. Η δήλωση του Χόρτεν είχε δει το φως της δημοσιότητας το 1983, σε μια εποχή δηλαδή που τα σχέδια κατασκευής ενός αεροσκάφους Stelth άρχισαν να απασχολούν τους Αμερικανούς.
Το αεροσκάφος βρίσκεται σήμερα στο Smithsonian Institution στο Μαίρυλαντ και μια ομάδα επιστημόνων επιχειρεί να το αξιολογήσει και να το επαναφέρει στην αρχική του μορφή. Το αεροσκάφος, όταν τελειώσουν οι εργασίες, θα εκτεθεί στο κοινό. Έτσι το αεροσκάφος που θα μπορούσε να έχει αλλάξει τη ροή του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, αν εμφανιζόταν έναν χρόνο νωρίτερα, θα παρουσιαστεί στους πάλαι ποτέ εχθρούς του.

on 6:58 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Horten Ho 229. Το υπερόπλο του Χίτλερ

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.