Άγριο το κλίμα στις Βρυξέλλες – Με ρήξη απειλεί η Ελλάδα


του Κώστα Εφήμερου

Η Εμπλοκή ξεκίνησε όπως γράψαμε ήδη από χθες το μεσημέρι της Τρίτης όταν το ΔΝΤ αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει της ελληνικής πρότασης και ζήτησε αφενός περισσότερα στοιχεία και αφετέρου μεγαλύτερα ποσά από τη μείωση δαπανών (που άμεσα μπορεί να έρθει μόνο από μείωση του μισθοδοτικού κόστους του δημοσίου) και λιγότερους φόρους. Η ελληνική πλευρά εμμένει στην φορολόγηση με αναδιανεμητικό πρόσημο το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να δείξει και την αλλαγή της πολιτικής και να δημιουργήσει μια προοπτική που θα μπορούσε ευκολότερα να γίνει αποδεκτή και από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ΔΝΤ μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ -που ασχολείται προσωπικά με τη διαπραγμάτευση- επιμένει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ένα πρόγραμμα με «βρώμικα νούμερα» τα οποία θα διαψευσθούν. Αυτά θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ντράγκι και Γιούνκερ.

Ωστόσο, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τις λεπτομέρειες του χρέους η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης (και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άλλο επίπεδο) επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία χωρίς την σαφή αναφορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ξεκάθαρα ορισμένο αναπτυξιακό πακέτο. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα αν σήμερα δεν υπάρξει μια διαφοροποίηση από την πλευρά των δανειστών.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές θέλουν μια αόριστη αναφορά για το άνοιγμα της συζήτησης στο μέλλον και αφού πρώτα περάσουν οι νόμοι και το εφαρμοστικό πλαίσιο της συμφωνίας -υποστηρίζοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο- κάτι που δημιουργεί το πρόβλημα με το αυγό και την κότα, αφού η Ελλάδα από την πλευρά της επιμένει στο ότι χωρίς τους δύο επιπλέον πυλώνες η συμφωνία δεν είναι στο τραπέζι γιατί δεν θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή.
ΠΗΓΗ

on 5:42 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Άγριο το κλίμα στις Βρυξέλλες – Με ρήξη απειλεί η Ελλάδα

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.