«Έξυπνα» τσιρότα ινσουλίνης αντί ενέσεων!


Κολλάει στο δέρμα σαν αυτοκόλλητο, απελευθερώνει αυτόματα την απαραίτητη δόση ινσουλίνης και απαλλάσσει τους διαβητικούς από τις ενέσεις. Αυτό είναι το νέο «έξυπνο» τσιρότο που ανέπτυξαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και λύνει τα χέρια όσων πάσχουν από τη νόσο.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δοκιμές σε πειραματόζωα, ενώ σύντομα θα διεξαχθούν κλινικές μελέτες και στους ανθρώπους.

Η εξέλιξη αυτή, όχι μόνο βοηθάει τους διαβητικούς τύπου 1 να απαλλαγούν από το βάσανο της βελόνας στο δάχτυλό τους, αλλά και να αποφύγουν τυχόν λάθη στη δοσολογία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός, ακόμη και στον θάνατο.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, «πρόκειται για το πρώτο «έξυπνο» τσιρότο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα τις αυξήσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και εν συνεχεία να χορηγήσει αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης, όποτε και όσο χρειάζεται. Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο για ανθρώπινη χρήση σε δύο έως τρία χρόνια».

Το τσιρότο έχει το μέγεθος ενός νομίσματος και διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του, οι οποίες περιέχουν μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς. Όταν οι βελόνες του «τσιρότου» απελευθερώνουν την ινσουλίνη στο δέρμα, ο ασθενής αισθάνεται σαν το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, στα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη, το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο σωστό επίπεδο μέσα σε 30 λεπτά και έμεινε εκεί έως εννέα ώρες. Συγκριτικά, στα ποντίκια που δεν είχε τοποθετηθεί τσιρότο, έπρεπε να γίνει νέα ένεση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι στην πορεία το τσιρότο θα γίνει ακόμη πιο «έξυπνο», καθώς θα είναι δυνατό να ρυθμισθεί ανάλογα με το βάρος του ασθενούς και την ινσουλινοαντοχή του. Στόχος των επιστημόνων είναι ο ασθενής να αλλάζει το τσιρότο κάθε λίγες μέρες.

Σημειώνεται ότι από διαβήτη πάσχουν πάνω από 387 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, ενώ έως το 2035 αναμένεται να φθάσουν τα 592 εκατομμύρια.
ΠΗΓΗ

on 7:14 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for «Έξυπνα» τσιρότα ινσουλίνης αντί ενέσεων!

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.