Φορο-καταιγίδα: Ο λογαριασμός στους πολίτες…και τα λάθη που κοστίζουν


Το πόσο των 5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά οι Έλληνες φορολογούμενοι έως τα τέλη του 2015 στην εφορία, μέσω των αυξημένων – και για φέτος – φορολογικών μέτρων. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας είναι ορισμένα από τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος του έτους εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ισχύσει και φέτος η αποπληρωμή του σε δόσεις, με την εξόφλησή του να γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016.
Ενδεικτικά, οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την καταθέσουν έως τις 26 του μήνα θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τα τέλη Νοεμβρίου.


Μείωση ΕΝΦΙΑ με διορθώσεις στο Ε9

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και να διορθώσουν στο Ε9 τυχόν λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης να δηλώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση που έγιναν εντός του 2014, όπως αγορά ή πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε οριακές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα, οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία από τώρα να περιορίσουν το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία τους.

Συγκεκριμένα έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ ή να δηλώσουν, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση που έγιναν εντός του 2014 όπως αγορά ή πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

Μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 ενώ όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή και είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε9 αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι. Η εκκαθάριση του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ η εξόφλησή του θα γίνει πιθανότατα σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ενώ με δεδομένο ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν αλλάζει οι αλλαγές που εξετάζονται προβλέπουν:

Αύξηση συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Λάθη που κοστίζουν

Κατά τη συμπλήρωση του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής σημεία:

Ημιτελή ακίνητα: Για να χορηγηθεί η έκπτωση ημιτελούς ακινήτου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9.

Οροφος κατοικίας: Μια από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι ο συντελεστής ορόφου. Για υπόγειο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 0,98, για ισόγειο και πρώτο όροφο 1, για δεύτερο και τρίτο όροφο 1,01, για τέταρτο και πέμπτο 1,02 και για έκτο και πάνω 1,03. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχει συμπληρωθεί η στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ. Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος.

Γεωργικά κτίσματα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η συμπλήρωση της στήλης 17, στον πίνακα 2 με τα στοιχεία γηπέδων, όπου συμπληρώνεται η επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Στη στήλη 17α, αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων. Τέλος στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος έχει γεωργική αποθήκη σε ένα χωράφι, για την οποία κανονικά δεν πληρώνει φόρο και δεν έχει συμπληρώσει την επιφάνειά της στη στήλη 17β, αυτόματα η αποθήκη λογίζεται ως σπίτι.

Κυριότητα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Η εισφορά αλληλεγγύης, οι κρατήσεις και το μέλλον των μισθών

Την ίδια στιγμή και παράλληλα με τον ΕΝΦΙΑ, από τον Αύγουστο θα «τρέξει» και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που συνεπάγεται μείωση μισθών που θα κυμαίνεται από 13 έως 35 ευρώ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν σε μηνιαία βάση καθαρές αποδοχές (μετά φόρων) πάνω από 1.721 ευρώ.

Βάσει της νέας νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Έτσι, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν καθαρές αποδοχές πάνω από το ποσό αυτό, θα έχουν κρατήσεις. Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά που έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα 30.000 ευρώ (μηνιαίος καθαρός μισθός 1.721 ευρώ) θα πληρώσει τον μήνα παραπάνω φόρο 13 ευρώ και τον χρόνο 180 ευρώ.

Αν ο ίδιος είχε μηνιαίο καθαρό μισθό 2.011 ευρώ (37.000 μεικτά ετησίως), θα πλήρωνε παραπάνω φόρο τον μήνα 16 ευρώ και τον χρόνο 222 ευρώ.

Η πρώτη «φορο-καταιγίδα» και η αύξηση της φορολογίας με τους νέους υψηλότερους συντελεστές θα γίνει αντιληπτή με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου ή Αυγούστου, ενώ η δεύτερη θα γίνει, όταν οι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση την επόμενη χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι το 2016, με την εκκαθάριση, θα προκύψει το ποσό που πρέπει να πληρώσουν, αφού αφαιρεθούν οι αυξημένες παρακρατήσεις που έχουν γίνει από τον Αύγουστο και μετά.
ΠΗΓΗ

on 5:24 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Φορο-καταιγίδα: Ο λογαριασμός στους πολίτες…και τα λάθη που κοστίζουν

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.