Σπρίτζης προς καναλάρχες: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να τρομοκρατηθεί


Μήνυμα προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς που όπως είπε «έχουν πάρει εργολαβία να αποδομήσουν υπουργούς» έστειλε ο Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Χωνί».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να συμβιβαστεί ή να τρομοκρατηθεί» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζουμε με πολύ χιούμορ, πλέον, τις δήθεν ενημερωτικές εκπομπές, που διασκεδάζουν αντί να ενημερώνουν και εμάς και τον ελληνικό λαό, συνεχίζοντας την επίθεσή τους, είτε σε προσωπικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο. Θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε νερό στο κρασί μας, όσους συμμάχους και να βρουν» τόνισε ο υπουργός.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο είπε ότι «έχουμε μία διαφανέστατη διαδικασία, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πρόκειται για μία μεγάλη τομή στο τηλεοπτικό τοπίο, η οποία θα γίνει για να υπάρξει μία οριστική παύση της διαπλοκής, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεταξύ προβληματικών ελλειμματικών εταιρειών, οι οποίες ελέγχουν το τηλεοπτικό τοπίο, και του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Εκτίμησε ότι ότι θα χρειαστεί περίπου ένα δίμηνο για να γίνει ο διαγωνισμός και άρα θα ξέρουμε σχετικά σύντομα ποιοι θα έχουν τις άδειες. «Όσοι έχουν τις άδειες, έχουν ένα συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να ετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις τους και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εκπομπή των προγραμμάτων τους» είπε ο Χρήστος Σπρίτζης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. «Κι εκεί έχουμε ένα τοπίο, το οποίο είναι γκρίζο. Υπάρχουν σταθμοί χωρίς αδειοδοτήσεις ή με προσωρινές αδειοδοτήσεις ή τελείως παράνομοι» είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός επανέλαβε τις καταγγελίες για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών συχνοτήτων, χαρακτηρίζοντάς τον «γκρίζο, αν όχι παράνομο» όπως είπε.

«Αν ξεπεράσει κάποιος τους ψευδείς λόγους που επικαλέστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει την ΕΡΤ και δει την αλληλουχία κινήσεων και αποφάσεων μεταξύ της ΕΕΤΤ, της τότε κυβέρνησης και ξανά της ΕΕΤΤ και του διαγωνισμού που έγινε, θα καταλάβει ότι εδώ υπήρχε μία σειρά πράξεων, που οδηγούσε στο πως θα έχουμε έναν διαγωνισμό με έναν διαγωνιζόμενο, τη Digea. Με ένα διαγωνιζόμενο που δεν ήταν ένας τυχαίος διαγωνιζόμενος, αλλά αυτός που εκπροσωπεί τους έξι ιδιωτικούς πανελλαδικούς σταθμούς» είπε ο κ. Σπρίτζης. «Ο μόνος που θα μπορούσε να κοντράρει τη Digea σε αυτό το διαγωνισμό, ήταν η ΕΡΤ. Και με κλειστή την ΕΡΤ, προφανώς δεν υπήρχε άλλος συμμετέχων. Να σας θυμίσω ότι στη διαβούλευση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών ψηφιακών συχνοτήτων μετείχαν 26 πολύ μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, πολύ μεγαλύτερες από τη Digea, σε οικονομικό και επιχειρησιακό μέγεθος, αλλά και στο τεχνολογικό πεδίο. Δε συμμετείχαν, όμως, στο διαγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επίσης» πρόσθεσε ο υπουργός, «υπάρχει μία μελέτη πανεπιστημίων, η οποία προέβλεπε 275 σημεία εκπομπής. Διαπιστώσαμε ότι αντί αυτής εκδόθηκε και εφαρμόστηκε μία υπουργική απόφαση, η οποία περιελάμβανε 157 σημεία εκπομπής. Είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά, η οποία μεταφράζεται σε σημαντική μείωση στον πληθυσμό και στη γεωγραφική κάλυψη της μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος στη χώρα μας και μάλιστα σε πολύ ιδιαίτερες περιοχές, που μπαίνουν και θέματα ασφαλείας και δημόσιου συμφέροντος. Στον αντίποδα υπήρχε με αυτή την απόφαση πολύ μεγάλη μείωση του κόστους επένδυσης της μίας εταιρείας που μετείχε στο διαγωνισμό».

«Κατά τη γνώμη μου» πρόσθεσε ο υπουργός «η διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη από την ΕΕΤΤ είναι μία διαδικασία με πολλά γκρίζα – για να μην πω παράνομα – σημεία, όσον αφορά την εξέλιξη και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τα οποία έχουμε καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Ποια είναι αυτά: Το πρώτο είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη – στον προηγούμενο νόμο- ασυμβίβαστου μεταξύ του να είναι κάποιος πάροχος τηλεοπτικού σήματος και ταυτόχρονα πάροχος τηλεοπτικού προγράμματος (κανάλι). Αυτό η ΕΕΤΤ το ξεπέρασε, θεωρώντας ότι η Digea είναι διαφορετικό νομικό πρόσωπο, από τα νομικά πρόσωπα που είναι τα κανάλια. Δηλαδή η Digea είναι άλλη εταιρεία από το MEGA, τον ΑΝΤΙ, το ΣΚΑΪ, το STAR, τον ALPHA και τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Προφανώς, αλλά είναι και οι μόνοι μέτοχοι της Digea!

Το δεύτερο είναι ότι η Digea δεν είχε προσφέρει καμία τιμή για τις ομάδες συχνοτήτων που αφορούσαν στα περιφερειακά κανάλια. Προβλεπόταν μέσα στη σύμβαση ότι αν δεν υπήρχε κάποιος προσφέρων, θα μπορούσε η ΕΕΤΤ να τα αναθέσει σε κάποιον που συμμετείχε για τις πανελλαδικές συχνότητες. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ΕΕΤΤ δεν μπορούσε να επαναπροκηρύξει και το διαγωνισμό, που είχε μόνο ένα διαγωνιζόμενο, και τις συχνότητες για τα περιφερειακά κανάλια, αφού δεν είχε προσφορά.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, άλλαξε το τεχνοοικονομικό μοντέλο του καθορισμού των ανώτατων ορίων τιμών που όφειλαν να δίνουν στη Digea τα περιφερειακά κανάλια. Κι αυτό σημαίνει ότι άλλαξε κομμάτι του διαγωνισμού μετά το διαγωνισμό. Το ίδιο έκανε και με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασης του δικτύου. Αυτά τα σημεία είναι, κατά τη γνώμη μου, τρανταχτές παρανομίες. Δεν είμαι δικαστής και γι’ αυτό στείλαμε όλα τα παραπάνω στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για διερεύνηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών και αυτές αγγίζουν τη διοίκηση της ΕΕΤΤ» τόνισε ο Χρήστος Σπρίτζης.

Τέλος υποστήριξε ότι «κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πάρει εργολαβία το να απαντάνε στο υπουργείο σε σχέση με το νομοσχέδιο, με την ΕΕΤΤ, με τη Digea. Έχουν πάρει εργολαβία να αποδομήσουν υπουργούς» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να συμβιβαστεί ή να τρομοκρατηθεί. Αντιμετωπίζουμε με πολύ χιούμορ, πλέον, τις δήθεν ενημερωτικές εκπομπές, που διασκεδάζουν αντί να ενημερώνουν και εμάς και τον ελληνικό λαό, συνεχίζοντας την επίθεσή τους, είτε σε προσωπικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο. Θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε νερό στο κρασί μας, όσους συμμάχους και να βρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ

on 9:17 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Σπρίτζης προς καναλάρχες: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να τρομοκρατηθεί

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.