Moody's: Θετική η προκήρυξη πρόωρων εκλογών - "Βλέπει" νικητή το ΣΥΡΙΖΑ
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σε νέα του έκθεση, χαρακτηρίζει την παραίτηση Τσίπρα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θετική (credit positive), καθώς εκτιμά πως αυτές θα οδηγήσουν σε ένα περισσότερο "συνεκτικό" κυβερνητικό σχήμα για να "τρέξει" το πρόγραμμα, ενώ "βλέπει" ως πιθανότερο σενάριο την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές τώρα, ώστε να εξασφαλίσει νέα εντολή για την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με τους πιστωτές. Η παραίτησή του προσφέρει την προοπτική εδραίωσης μιας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, όπου ενδεχομένως θα μπορούσε να κυβερνήσει ένας πιο μετριοπαθής ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμα, ή σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, λίγες είναι οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από την παρούσα" αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τη Moody's, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους και είναι πιθανή μια δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ακόμα και αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία, οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα που επιτρέπει και απαιτεί από το κόμμα να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, πιθανότατα θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και θα αμβλύνει τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος, όπως αναφέρει το reporter.gr.

Ο οίκος σημειώνει πως η παραίτηση του Τσίπρα δημιουργεί ένα άμεσο πολιτικό κενό που πιθανότατα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός. Ωστόσο, η επίπτωση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη, διότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έρθει σε μια περίοδο που οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας είναι σχετικά περιορισμένες.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ, τα 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων είναι προς το ΔΝΤ. Μόνο περίπου 200 εκατ. ευρώ οφείλονται σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ESM ενέκρινε τριετές δάνειο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ και την αμέσως επόμενη ημέρα εκταμίευσε την πρώτη δόση ύψους 13 δισ. ευρώ. Πέραν της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ, η δόση αυτή θα καλύπτει επίσης αποπληρωμές ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Moody's. Μια δεύτερη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αν εγκριθούν τα prior actions από την ελληνική Βουλή, ενώ πριν το τέλος του έτους θα δοθούν επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ

on 11:01 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Moody's: Θετική η προκήρυξη πρόωρων εκλογών - "Βλέπει" νικητή το ΣΥΡΙΖΑ

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.