Σιωπή για τη δικογραφία «φωτιά» που αναζητά ευθύνες από 4 υπουργούς Εθνικής Άμυνας – Μόνο σε 4 χρόνια απευθείας αναθέσεις 4,5 δισ. ευρώ


Ασυγκίνητο άφησε το ελληνικό κοινοβούλιο, η ογκωδέστατη δικογραφία που αναζητά ευθύνες από 4 υπουργούς Εθνικής Άμυνας, η οποία διαβιβάστηκε αρμοδίως στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Η δικογραφία συντάχθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, μετά από καταγγελίες στην τηλεοπτική εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» στο «Κανάλι Ε» στις 21 Ιανουαρίου του 2014. Οι καταγγελίες αφορούσαν τις διαδικασίες προμήθειας οπλικών συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, όπως αναφέρει το έγγραφο των Επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς, εντοπίζονται στις περιόδους όπου Υπουργοί Εθνικής Άμυνας ήταν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Oι εισαγγελείς την παράπεμψαν τη δικογραφία στη Βουλή λειτουργώντας σύμφωνα με το νόμο 316/2003, για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο οποίος προβλέπει ότι «δεν επιτρέπεται η προκαταρκτική εξέταση, ποινική δίωξη, προανάκριση ή ανάκριση κατά υπουργού χωρίς προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής». Σύμφωνα με το νόμο, εάν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, προκύψουν αξιόποινα στοιχεία σε βάρος υπουργών, διαβιβάζονται στο κοινοβούλιο για να ακολουθηθεί η διαδικασία. Eπίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο δεν επιτρέπεται στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, η αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση.

Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, εφαρμόζοντας το νόμο, υπέβαλε χωρίς αξιολόγηση, την ποινική δικογραφία κατά των πρώην υπουργών, στις 3 Φεβρουαρίου του 2015, στην Πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η έρευνα των εισαγγελέων, σε μία δικογραφία που αφορά 4 υπουργούς και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, «σκάλωσε» στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, καθώς είτε δεν υπήρξε πρωτοβουλία από κανένα κόμμα για να διερευνήσει υποθέσεις που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, είτε δεν δόθηκε η ευκαιρία στα κόμματα να διεκδικήσουν τη διερεύνηση του σκανδάλου και αυτό παραμένει ένα από τα βασικά ερωτήματα της υπόθεσης, το οποίο οφείλει να απαντηθεί.

Απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων

Η δικογραφία περιλαμβάνει συμβάσεις για τα εξοπλιστικά που αφορούν μία μεγάλη χρονική περίοδο, από τις οποίες κάποιες δόθηκαν στους αναδόχους με απευθείας αναθέσεις. Το altsantiri.gr αποκαλύπτει ότι μόνο για την περίοδο 1999-2003, έγιναν απευθείας αναθέσεις για εξοπλιστικές συμβάσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το altsantiri, οι απευθείας αναθέσεις αφορούν τις ακόλουθες συμβάσεις:


τίτλος ημερομηνία κόστος
Ναυπήγηση 4 Κανονιοφόρων τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1999 192.145.940
Ναυπήγηση 1 Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2000 168.000.000
Ναυπήγηση 5 Πυραυλακάτων τύπου SUPER VITA ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2000 734.723.460
Πρόσκτηση 3 Αερόστρωμνων πλοίων τύπου ZUBR ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2000 168.000.000
Ναυπήγηση 4 Υποβρυχίων τύπου 214 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2000 1.712.385.202
Πρόσκτηση 4 Φρεγατών από το Ολλανδικό Ναυτικό ΙΟΥΝΙΟΣ 2001 146.377.920
Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής 3 Υποβρυχίων τύπου ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΑΙΟΣ 2002 821.792.170
Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής Φρεγατών τύπου S ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003 381.578.580
Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής 4 ΤΠΚ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003 111.041.897
ΣΥΝΟΛΟ 4.436.045.169Η νέα αποκάλυψη του altsantiri.gr, ότι σε μία μικρή χρονικά περίοδο υπήρξαν απευθείας αναθέσεις ύψους σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ, αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου των υπό διερεύνηση τυχόν σκανδάλων στα εξοπλιστικά. Όπως έγραψε η εφημερίδα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δημοσθένη Μπακόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στα γραφεία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υφυπουργού Άμυνας από το 2009 έως το 2012, αυτή την περίοδο «έγινε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και δίνονταν «δωράκια» για να υπογραφούν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων πολλών δισεκατομμυρίων. Μόνο το έτος 2009 υπογράφηκαν συμβάσεις 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως είχε σημειώσει ο κ. Μπακόπουλος, οι αμυντικές δαπάνες ευθύνονται για το 25% του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας» τονίζει η εφημερίδα.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, υπήρξε έντονη κινητικότητα με επιτροπές για το Δημόσιο Χρέος και τη διαγραφή του, κινητικότητα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εξεταστικές για το μνημόνιο, καταγγελτικός λόγος από την πρόεδρο της Βουλής για όλα τα σκάνδαλα, πραγματικά ή φανταστικά, αυτή η δικογραφία παρέμεινε στο «σκοτάδι» και μία ημέρα μετά από την αποκάλυψή της, οι εμπλεκόμενοι επιλέγουν να μην δίνουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση.
ΠΗΓΗ

on 11:26 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Σιωπή για τη δικογραφία «φωτιά» που αναζητά ευθύνες από 4 υπουργούς Εθνικής Άμυνας – Μόνο σε 4 χρόνια απευθείας αναθέσεις 4,5 δισ. ευρώ

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.