9 τρανταχτά ονόματα της διαπλοκής θα καθίσουν στο σκαμνί
Εννεα τρανταχτά ονόματα του οικονομικού κατεστημένου που διαπλέκονταν άμεσα με το χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, καίγονται μέχρι τώρα από την έρευνα για την πολύκροτη λίστα Λαγκάρντ που αποκάλυψε ο Ερβέ Φαλτσιανί.

Οι 4 εισαγγελείς που ανέκριναν τον Γαλλοϊταλό τραπεζίτη όταν πρόσφατα τον συνάντησαν μυστικά στο Παρίσι, έχουν εξασφαλίσει στοιχεία – φωτιά, που καίνε στην κυριολεξία ολόκληρο το παλιό, οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Φαλτσιανί θα στείλει νέα στοιχεία και ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες για εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε κάτω από καθεστώς πολιτικής και τραπεζικής ασυλίας, μέχρι που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να βγάλει στο φως όλα τα άπλυτα.

Νέα στοιχεία προς τις ελληνικές αρχές αναμένεται να προσκομίσει άμεσα, ο περίφημος Ερβέ Φαλτσιανί, η πρώτη κατάθεση του οποίου σήκωσε μεγάλο θόρυβο και εισέφερε επιπλέον στοιχεία τα οποία καίνε, όπως βουίζει ο τόπος, μεταξύ των άλλων 9 τρανταχτά ονόματα της διαπλοκής τα οποία αποτελούσαν το πλυντήριο του μαύρου χρήματος για την πολιτική ελίτ της χώρας, μαζί με εκατοντάδες άλλους φοροφυγάδες και μιζαδόρους. Ήδη συντονισμένες έρευνες με τις εισαγγελικές αρχές άλλων τριών ευρωπαϊκών χωρών διενεργεί η Εισαγγελία Αθηνών, η οποία επιχειρεί να φέρει στο φως άγνωστες και κρίσιμες πτυχές της πολυσυζητημένης λίστας Λαγκάρντ και να εντοπίσει πρόσωπα που λειτουργούσαν ως «πλυντήριο μαύρου χρήματος». Η κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί στο κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες άνοιξε νέο κύκλο ερευνών για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ αλλά και δίοδο για την αποκάλυψη κυκλώματος που φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση για διακίνηση «μαύρου» χρήματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη στοιχείων, που ανεβάζουν τον αριθμό των αρχικώς καταγγελθέντων ως διακινητών «μαύρου» χρήματος από τρεις σε τουλάχιστον εννέα, ενώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Τα ντοκουμέντα της ντροπής

Ο Φαλτσιανί λοιπόν παρέδωσε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο και τους Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη στοιχεία τα οποία δεν ήταν εμφανή στη λίστα Λαγκάρντ, αποτελούν επίσης αρχεία της Τράπεζας HSBC και συγκεντρώνουν σε μακροσκελή αρχεία excel, τα ονόματα των Ελλήνων που συνδέονται με καταθέτες της λίστας. Ο Φαλτσιανί αποκαλύπτει ουσιαστικά πως κάτω από τη λίστα υπάρχει μια διασύνδεση ατόμων και λογαριασμών που φανερώνει τη λειτουργία ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί για να κινείται το χρήμα, τις περισσότερες φορές μαύρο. Το ηλεκτρονικό αρχείο που παρέδωσε ο Φαλτσιανί περιλαμβάνει τέσσερα αρχεία excel. Το κάθε αρχείο περιλαμβάνει ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και σε μία περίπτωση ποσά, τα οποία συνδέθηκαν με 8 διαχειριστές λογαριασμών στην HSBC. Τα ονόματα αυτά είναι ήδη γνωστά προεξάρχοντος συμβούλου πολιτικού προσώπου.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει και σε επαφές με ομολόγους τους σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία που έχουν διενεργήσει σε βάθος έρευνες για καταθέτες της ελβετικής τράπεζας, τα στοιχεία των οποίων είχε υποκλέψει ο Φαλτσιανί, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τα βήματά τους και να αποκαλύψουν πραγματικούς καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ (αποτελεί του ελληνικού ενδιαφέροντος τμήμα των στοιχείων της τράπεζας HSBC).

Τα νέα στοιχεία Φαλτσιανί που βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της ελληνικής δικαιοσύνης ενισχύουν τις καταγγελίες για ομάδα ατόμων που κινήθηκαν κατά καιρούς στον επιχειρηματικό τομέα και που ξέπλεναν «μαύρο» χρήμα για λογαριασμό άλλων προσώπων κάνοντας χρήση σύνθετων τραπεζικών κινήσεων και πληθώρας εταιρειών.

Οι Έλληνες εισαγγελείς αναμένεται να πραγματοποιήσουν και νέο ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα ώστε να λάβουν και νέα κατάθεση από τον Φαλτσιανί, και μελετούν σε βάθος τα πρώτα στοιχεία που ο ίδιος τους έδωσε και επιχειρούν να συνδέσουν το παζλ των εταιρειών, των τραπεζικών κινήσεων και των παρένθετων -και όχι μόνο- προσώπων με στόχο την αποκάλυψη των διακινητών του «μαύρου» χρήματος.

Παράλληλα, οι Έλληνες εισαγγελείς πέραν των επαφών με εισαγγελείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν αποστείλει ήδη αιτήματα δικαστικών συνδρομών σε Ελβετία και αλλού για άνοιγμα λογαριασμών εμπλεκομένων στη λίστα Λαγκάρντ.

Τα αιτήματα δικαστικών συνδρομών αναμένεται να αυξηθούν από τη μελέτη των νέων στοιχείων, ενώ και οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, που «τρέχουν» τις έρευνες για τις καταθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, ήδη έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους για 170 άτομα, οι οποίοι κατέβαλαν φόρους και πρόστιμα, ενώ προς ολοκλήρωση βρίσκονται οι έρευνές τους για άλλους 200. Για πολλούς από αυτούς έχουν γίνει ήδη και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έως ότου πληρώσουν στα δημόσια ταμεία τα οφειλόμενα.

Πέραν των ελέγχων από τους οικονομικούς εισαγγελείς που έχουν αναγκάσει πολλούς από τους καταθέτες της λίστας να πληρώσουν, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη έρευνα για καταθέσεις 5,5 εκατ. ευρώ του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου,ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να διευκρινιστεί το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων. Ηδη ο κ. Παπασταύρου έδωσε εξηγήσεις αρνούμενος ότι τα χρήματα αυτά του ανήκουν υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα… πελάτη του!
ΠΗΓΗ

on 6:22 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for 9 τρανταχτά ονόματα της διαπλοκής θα καθίσουν στο σκαμνί

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.