Ποια είναι η Black Rock που μαζεύει τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων


Πάνε περίπατο οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» - Ποια είναι η Black Rock και τι σχέση έχει με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων - Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ
Από το 2011 η Τράπεζα της Ελλάδας έδειχνε μία ιδιαίτερη προτίμηση στη Black Rock που πλέον αναλαμβάνει τα «κόκκινα» δάνεια...
Γιατί άραγε; Η Black Rock Solutions αναλαμβάνει ανεξάρτητος σύμβουλος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μετά από διαγωνισμό της Τράπεζας της Ελλάδας και σφοδρής απαίτησης των δανειστών - Ο «αρραβώνας», πάντως, της Black Rock με την Ελλάδα είχε ξεκινήσει επισήμως από το 2011.
Της Γεωργίας Λινάρδου
Σε μερικές περιπτώσεις η ιστορία έχει σπουδαιότερη σημασία από την είδηση. Όπως συμβαίνει και με την εμπλοκή της Black Rock στα του τραπεζικού μας Οίκου. Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει να ποντάρει (και να πληρώνει φυσικά) έναν ξένο φορέα διερεύνησης, ελέγχου, συμβουλών και διαχείρισης κινδύνου;
Kαι δεν είναι μόνον αυτό. Η εταιρεία, το όνομα της οποίας εμπλέκεται στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων θα αναλάβει τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων και μάλιστα εν μέσω διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., δύο κομμάτων που κέρδισαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις με το σύνθημα:«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
H Black Rock, τα εισιτήρια του τρένου και ένας «γύπας» που… «οπλοφορεί»
Η Black Rock Inc., είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο με πάνω από 4.770 δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Ιδρύθηκε το 1998 από τον Laurence Fink (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα), τον Robert Kapito (επίσης Πρόεδρος) και τους: Susan Wagner, Barbara Novick, Ben Golub, Hugh Frater, Ralph Schlosstein, και Keith Anderson.
Ένας από τους ισχυρά στελέχη της εταιρείας ήταν ο Charles Hallac –επίσης μοιραζόταν τη θέση του Προέδρου με τους Fink και Kapito- ο οποίος πέθανε σε ηλικία 50 ετών πριν από μερικές ημέρες και μετά από μία τετράχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο Hallac ήταν από τους πρώτους υπαλλήλους της Black Rock.
Ο Kapito είναι ο άνθρωπος που καθημερινά εποπτεύει τα πάντα στην εταιρεία. Ειδικά για την Ευρώπη (μας αφορά πια πάρα πολύ), όμως, ο άνθρωπος-κλειδί είναι ο David J. Blumer.
Σημαντικό στέλεχος της Black Rock θεωρούνταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη και ο πρώην (πια) διευθύνων σύμβουλος Jonathan Paul Burrows ο οποίος απλά απολύθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε τον προαστιακό δίχως να πληρώνει εισιτήριο(φαίνεται να γλίτωσε γύρω στα 67,236 δολάρια). Η εταιρεία τον απέλυσε με το αιτιολογικό πως αυτό το στέλεχος «δε διαθέτει εντιμότητα και ακεραιότητα». Εντάξει, δεν ήταν μόνον το εισιτήριο που του στοίχισε τη θέση, αλλά και το γεγονός ότι τον «τσίμπησαν» να έχει χτίσει μία βίλα στη Νότιο Αγγλία κόστους 4.268.683 ευρώ! (σ.σ. δίχως φυσικά να δικαιολογείται από το μισθό της Black Rock).
Ψιλοπράγματα για εντυπώσεις που για την Black Rock έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος πως αυτή τη στιγμή διαθέτει τις περισσότερες μετοχές στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, στον τομέα της ενέργειας και σε οικονομικούς κολοσσούς ανάμεσά τους και η Apple. Με 15 τρισεκατομμύρια διαχειρίζεται οικονομικούς γίγαντες ανά την υφήλιο. Δεν είναι λεφτά της εταιρείας, αλλά των πελατών της. Όταν κάτι πάει στραβά ή όταν πάει κάτι καλά με τις μετοχές, η εταιρεία ούτε χάνει, αλλά ούτε και κερδίζει περισσότερα απ’ όσα εξ’ αρχής έχουν υπογραφεί ως σταθερή προμήθεια.
Καλό πάντως είναι η Black Rock να μη μιλά για… ηθική. Το 2013 ο τότε δημόσιος εισαγγελέας Bill De Blasio συνέταξε έναν αρκετά ενδιαφέρον κατάλογο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Dirty Dozen of New York». Ποια ήταν –είναι- η βρώμικη δωδεκάδα; Οι 12 μεγαλύτεροι εταιρικοί επενδυτές οι οποίοι υποστηρίζουν τους κατασκευαστές όπλων. Ανάμεσά τους και η Black Rock (στο νούμερο 2 με 345, 8 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στην οπλική βιομηχανία).
Και πάλι «ψιλοπράγματα». Τα καλά deal είναι το θέμα…
Η συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Black Rock Solutions σε συνεργασία με την ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young έπιασε δουλειά μετά από επιθυμία της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία (επιθυμία) προήλθε από απαίτηση των δανειστών να αξιολογηθούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών καθώς και να υπολογιστούν οι ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια. Τι δουλειά ήταν αυτή; Να καταγράψει, να μελετήσει και να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι, ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος να ξέρει τι… της γίνεται και κυρίως εάν απαιτηθούν μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις για κάποιες τράπεζες (άραγε, τι θα συμβεί με την περίπτωση που δε μπορέσουν να τις έχουν; Κρατικοποίηση;)
Τότε, πάντως, ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Blackrock Solutions προβλέπονταν «στην τελευταία επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα» και έχει ενδιαφέρον ότι είχε δώσει απαλλαγή στις μεγάλες κυπριακές τράπεζες μετά από «προτροπή» της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η BlackRock και τα δάνεια των κομμάτων
Τον Φεβρουάριο του 2013 (μετά από δύο χρόνια εντατικών ελέγχων) γίνεται γνωστό πως η Blackrock μεταφέρει τα δάνεια των κομμάτων στην Αγροτική με το επιχείρημα της μη επισφάλειας παρά το γεγονός ότι αυτό δεν εξυπηρετούνταν από το 2010. Είναι ευκόλως εννοούμενο πως οι άνθρωποι της Blackrock Solutions γνωρίζουν τα πάντα περί αυτών των δανείων τα οποία σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν αμφισβητηθεί, δε δόθηκαν με τις απαραίτητες εγγυήσεις. (σ.σ., θυμίζουμε πως η Αγροτική Τράπεζα ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς).
Σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση αυτό σημαίνει πως από το 2013 οι δανειστές της χώρας γνώριζαν επακριβώς τι έχει συμβεί με τα δάνεια κομμάτων αλλά και πολιτικών προσώπων, με ότι αυτό συνεπάγεται…
ΠΗΓΗ

on 1:52 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Ποια είναι η Black Rock που μαζεύει τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.