Είναι ο Λαφαζάνης ένας τίμιος αριστερός που αποχώρησε; Του Κώστα Βαξεβάνη

Είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αριστερός; Φυσικά και είναι. Και αντιμνημονιακός είναι, και συνεπής αριστερός και ανυποχώρητος στις απαιτήσεις του. Είναι αυτή η αριστεροσύνη του απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες; Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω αν όχι τις αντιρρήσεις μου, τα πραγματικά γεγονότα που τις υποδαυλίζουν.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει τη ΛΑΕ, προτάσσοντας αρχικά τις επιφυλάξεις του και αργότερα σκληρό λόγο απέναντι στην πολιτική που ακολούθησε ο Τσίπρας. Πότε όμως αποχώρησε ο Λαφαζάνης; Όταν ο Τσίπρας (όπως λέει ο ίδιος ο Λαφαζάνης) έκανε τη στροφή από το μεγάλο “Όχι” του δημοψηφίσματος στο υποτακτικό “Ναι”; Όχι δεν το έκανε τότε. Μήπως αποχώρησε όταν ο Τσίπρας επέλεξε να βάλει σε ψήφιση ένα νέο μνημόνιο; Ούτε τότε αποχώρησε. Έμεινε στη Βουλή, καταψήφισε και όχι μόνο δεν έριξε την κυβέρνηση του μνημονίου αλλά διαβεβαίωνε πως στηρίζει την κυβέρνηση. “Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω το πρόγραμμα λιτότητας” ήταν η ακριβής του δήλωση. Εν ολίγοις έμενε στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούσε τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του, αλλά έμενε. Και με την ανατροπή του “όχι” και με την επιβολή του μνημονίου.
Πότε έφυγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης; Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε εκλογές. Αυτές οι εκλογές θα γίνονταν με λίστα και όπως ήταν επακόλουθο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έμενε εκτός λίστας και εκλογής.
Αυτό ήταν το χρονικό σημείο, που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχώρησε. Δηλαδή σταμάτησε να “στηρίζει” , να ανέχεται, να δίνει την εσωτερική ιδεολογική και πολιτική μάχη και είπε να κάνει το δικό του κόμμα. Ούτε όταν ο Τσίπρας ακύρωσε το δημοψήφισμα, ούτε όταν ψήφισε το μνημόνιο. Όταν κατάλαβε πως οι πολιτικές επιλογές του Τσίπρα τον αφήνουν εκτός νυμφώνος. Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μπορεί να κάνει απ ό,τι φαίνεται υπομονή και να δείχνει ανοχή ακόμη και μπροστά σε ένα μνημόνιο, αλλά όχι να μείνει εκτός.
Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, μπορεί να μην εμφανίζεται στην προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά είναι σημαντική στην μέτρηση της αριστεροσύνης που τόσο αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι του Λαφαζάνη. Για να μην υπεισέλθω σε ιδεολογικά θέματα και στο γνωστό ερώτημα “ποιός είναι αριστερός” να θυμίσω απλώς πως η ομάδα Λαφαζάνη στην κυβέρνηση έκανε δύο επιλογές στελεχών. Η μία ήταν του γνωστού Ροβέρτου Σπυρόπουλου στο ΙΚΑ που τα έργα και τις ημέρες του έχει αποκαλύψει το HOT DOC και η δεύτερη του Στάθη Τσοτσορού στα ΕΛΠΕ που η πρώτη απόφασή του ήταν να αυξήσει το μισθό του κατά 110.000 ευρώ, φτάνοντας στα 280.000.

on 9:20 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Είναι ο Λαφαζάνης ένας τίμιος αριστερός που αποχώρησε; Του Κώστα Βαξεβάνη

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.