Τρέμουν πολλοί μην μιλήσει ο Λιακουνάκος
Ειχε λαδωσει βουλευτες, υπουργους, στρατηγους και δημοσιογραφους

Αναμενονται και νεες συλληψεις επωνυμων

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το σύστημα της διαπλοκής μετά τη σύλληψη του βαρόνου των εξοπλιστικών Θωμά Λιακουνάκου. Τα τελευταία 40 χρόνια, βουλευτές, υπουργοί, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα σιτίζονταν από το μαύρο χρήμα που μοίραζε προς κάθε κατεύθυνση το σύστημα Λιακουνάκου, που ήταν παντοδύναμο και έκανε ό,τι ήθελε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σε πολλούς άλλους τομείς του δημοσίου.

Ο αρχιβαρόνος της μίζας και της διαπλοκής κατάφερε να εξασφαλίσει ασυλία διαρκείας από το πολιτικό σύστημα και τα Μέσα Ενημέρωσης, μοιράζοντας εκατομμύρια, που εισέπραττε από το μονοπώλιο της προμήθειας των εξοπλιστικών. Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακεί ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν η προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard, από τη γερμανική KraussMaffei.

Την επίμαχη προμήθεια είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε το 1981 αντί να στείλει τον Λιακουνάκο στη φυλακή, του υπέγραψε κι άλλες χαριστικές προμήθειες με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μέχρι σήμερα σε όλα σχεδόν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος εκμεταλλευόμενος τις διαπλεκόμενες σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., έφτασε σε σημείο να εισπράξει 80 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο», χωρίς να προχωρήσει καν στην υλοποίηση του έργου.

Η μοναδική εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Θωμά Λιακουνάκου ήταν η «Αυριανή» με μια σειρά καταιγιστικών δημοσιευμάτων για τις μαύρες δουλειές του αρχιερέα της μίζας και της διαπλοκής.

Τώρα που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης ολόκληρο το σύστημα της διαπλοκής τρέμει το ενδεχόμενο να μιλήσει ο Λιακουνάκος και να αρχίσει να δίνει ονόματα και λογαριασμούς βουλευτών, υπουργών, στρατηγών και δημοσιογράφων που είχε λαδώσει τα τελευταία 40 χρόνια, με πολλά εκατομμύρια.

Σαν βόμβα, που θα έπρεπε να είχε εκραγεί πολλά χρόνια πριν, έσκασε η προχθεσινοβραδινή σύλληψη του μεγαλύτερου εμπόρου όπλων και οπλικών συστημάτων της χώρας Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος οδηγήθηκε χθες στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη και η τύχη του θα κριθεί την Παρασκευή. Ο Λιακουνάκος ένα πρόσωπο που έπαιξε τεράστιο ρόλο σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, τις χρυσές δεκαετίες 1990-2000, ερευνούνταν από τη Δικαιοσύνη εδώ και πέντε χρόνια, αλλά η προστασία της εγχώριας πολιτικής ελίτ και των κυβερνήσεών της, κρατούσαν «ακίνητη» μια δικογραφία που μυρίζει μίζες από χιλιόμετρα. Η βούληση της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγείου, απελευθέρωσε τους Έλληνες δικαστές και έτσι φτάσαμε στη σύλληψη του κορυφαίου μεσάζοντα όπλων της νεότερης Ελλάδας.

Τα στοιχεία

Για μίζα εκατομμυρίων ευρώ από offshore εταιρεία «Ιντεράξιον» η οποία φέρεται να του ανήκει με τελικούς αποδέκτες τον πρώην διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο και πιθανόν τον Άκη Τσοχατζόπουλο, συνελήφθη τελικά με ένταλμα της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Πως όμως φτάσαμε εκεί; Νέα στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής καθώς και δύο μαρτυρικές καταθέσεις οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για ξέπλυμα και δωροδοκία. Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, έφτασαν στοιχεία από το Μονακό για την offshore εταιρεία «Ιντεράξιον», η οποία φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές, να συνδέεται με τον Λιακουνάκο.

Συγκεκριμένα από τη σουηδική εταιρεία Ericsson που προμήθευσε στη χώρα μας τα 4 ιπτάμενα ραντάρ, που θα τοποθετούνταν στα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπράερ και αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να φτάνουν στην «Ιντεράξιον» πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εν λόγω offshore τα χρήματα διοχετεύθηκαν σε δυο εταιρείες του, την «Χαϊγουντ» και την «Ρέα». Διαχειριστής της πρώτης εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε - όπως είχε πράξει και στο παρελθόν σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό σκάνδαλο που είναι κατηγορούμενος- ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος. Όσον αφορά τη δεύτερη εταιρεία (ΡΕΑ) ο χρηματιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, Πέτρος Χριστοδουλίδης, εκλήθη από την ανακρίτρια και ξεκαθάρισε πως εκείνος είχε εντολή από τον κ. Καμάρη.

Κομβική κατάθεση

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι δυο μαρτυρικές καταθέσεις του πρώην στελέχους της Ericsson, Λις Ολοφ Νένζελ , που φέρεται ως διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρείας, ο οποίος οικειοθελώς εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και φέρεται να έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απ΄ τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της «Ιντεράξιον» στην τράπεζα HSBC στο Μονακό. Τότε υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε καθώς από το 2003 η Ιντεράξιον δεν υφίσταται, αλλά ακολούθως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω Γιουροτζάστις.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στην ανακρίτρια και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, εκτός του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος εμπλέκεται και κατηγορείται και σε άλλα δύο εξοπλιστικά που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ερευνών, την αγορά των αρμάτων Leopard και το λεγόμενο ηλεκτρονικό πόλεμο, ενώ έρευνες για τα Leopard συνεχίζονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την κυρία Ελένη Ράικου.

Τι λέει ο ίδιος

Με ανακοίνωσή του ο ίδιος ο επιχειρηματίας που κρατείται στην Ασφάλεια, απαντά στη σύλληψή του βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους που απασχολεί, ενώ δεν παραλείπει να ρίξει πολλά βέλη μιλώντας για Κασσάνδρες και εννοώντας προφανώς το τουίτς του Πάνου Καμμένου μετά τη σύλληψή του:

«Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στο χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους), ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών».
ΠΗΓΗ

on 6:31 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Τρέμουν πολλοί μην μιλήσει ο Λιακουνάκος

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.