Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο : Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης


Με «ρήτρα ανάπτυξης» και με θέσπιση πλαφόν στις ετήσιες πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ «κλειδώνει», σύμφωνα με το Reuters το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, γράφει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι έτοιμες να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως μακροπρόθεσμα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές πληρωμές θα είναι χαμηλότερες εάν η ελληνική οικονομία δέχεται και υψηλότερες εάν εμφανίζει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα πιέζει για μείωση του κεφαλαίου του χρέους προς τις χώρες της ευρωζώνης (περίπου 197 δις ευρώ), αλλά οι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν ρητά ένα τέτοιο «κούρεμα» στις 14 Αυγούστου.

Αντ’ αυτού, εάν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους δυο μήνες δείξει ότι η Αθήνα υλοποιεί τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι δανειστές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να αναπροσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων για να διασφαλίσει ότι το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.
«Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων για το χρέος προσθέτοντας: «Υπάρχει πλέον σύγκλιση ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε».

Tί προβλέπει το σχέδιο

Οι παράμετροι που θα αλλάξουν , σύμφωνα πάντοτε με το Reuters, ώστε να μην είναι το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πάνω από το 15% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια, περίοδο χάριτος και επιτόκια, αν και τα τελευταία βρίσκονται ήδη στο όριο του κόστους.

Με τις αλλαγές στις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λειάνει τις «αιχμές» στις αποπληρωμές χρέους τα επόμενα 25 – 30 χρόνια που θα είναι δύσκολο να χειριστεί η Ελλάδα.

Αλλος ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι το πλαφόν στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα νοιώθουν σίγουροι σε βάθος χρόνου.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως το 15% είναι ένα μάλλον αυθαίρετο νούμερο αλλά πιθανότατα «θα δουλέψει».

«Το ΔΝΤ λέει ότι ως 15% είναι κανονικά ‘ok’, ότι σε αυτή την περίπτωση του χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινκ στις 27 Αυγούστου.

«Για την Ελλάδα ξέρουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κάτω από 15% για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά θα είναι υψηλότερες», είχε προσθέσει τότε. «Αλλα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μεταβλητών … υποθέτω ότι θα είναι εφικτό να μειώσουμε και τις μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15%».
ΠΗΓΗ

on 8:13 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο : Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.