Βαρουφάκης: Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές των εκλογών – Ο Τσίπρας έχει «παγιδευτεί»


Οι χαμένοι των εκλογών είναι η Λαϊκή Ενότητα

-Με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στον βρετανικό Guardian, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται στην έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα «το οποίο είναι σχεδιασμένο να αποτύχει».

«Ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα, καθώς τα μνημονιακά νομοσχέδια, που πριν εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, τώρα θα ‘περνούν’ με άνεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.

«Οι χαμένοι των εκλογών είναι η Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, καθώς και το Ποτάμι, ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπημένο ρεφορμιστικό κόμμα της τρόικας», επισημαίνει και προσθέτει: «Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν».

«Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει» εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ελπίζει να μειώσει την ένταση της καταιγίδας των μνημονιακών πολιτικών υποσχόμενος (α) επαναδιαπράγμευση σημείων του μνημονίου (β) αναδιάρθρωση του χρέους και (γ) σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Ο κ. Βαρουφάκης βάζει ερωτηματικό και στις τρεις αυτές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι (α) τα διαπραγματευτικά του περιθώρια είναι «αμελητέα», (β) η αναδιάρθρωση χρέους θα έρθει αλλά δεν θα είναι «θεραπευτική», ενώ (γ) στη σύγκρουση με τους ολιγάρχες «η τρόικα έχει απενεργοποιήσει τα κύρια όπλα του».

«Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δε θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Η νίκη όσο γλυκιά και αν είναι, δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι να κάνεις τη διαφορά», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
ΠΗΓΗ

on 8:13 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Βαρουφάκης: Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές των εκλογών – Ο Τσίπρας έχει «παγιδευτεί»

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.