Φρενάρουν οι Αμερικανοί τα σχέδια Σόιμπλε για αθέτηση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους


Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Μόνο σχήμα λόγου δεν αποδεικνύονται, τελικά, οι συχνές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις περίφημες «ρωγμές» που καταγράφονται στο εσωτερικό των εταίρων και δανειστών για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. Υψηλόβαθμο στέλεχος της διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε πρόσφατα, σε εμπιστευτική συζήτηση, ότι η Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά θα τραβήξει στα άκρα το σχοινί σε περίπτωση που οι σκληροπυρηνικοί της Ευρωζώνης ακολουθήσουν παρελκυστικές τακτικές.

Η αναζωπύρωση της διαμάχης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο δεν συντελείται αναίτια. Το προηγούμενο διάστημα οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έλαβαν γνώση για το ανεπίσημο σχέδιο που προωθεί η ομάδα Σόιμπλε σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών χρεών (20 έτη), χωρίς καμία άλλη πρόβλεψη διευκολύνσεων. Όμως, μία τέτοια αποσπασματική και ελλιπής ρύθμιση, δεν μπορεί να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στη λύση του προβλήματος – πολύ περισσότερο να καταστήσει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, το τμήμα Οικονομικών Αναλύσεων του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας ειδικούς μαθηματικούς τύπους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απλή επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων, μόνο κατά 20 έτη, αποφέρει μεσο-μακροπρόθεσμα κέρδη όσο και μια 10ετής επιμήκυνση. Άρα, δώρον – άδωρον.

Παρότι οι σχεδιασμοί των Ευρωπαίων αποτελούν, επί του παρόντος τουλάχιστον, ένα απλό και ανεπίσημο κείμενο εργασίας, που απλώς διακινείται από τις ομάδες επιρροής του γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δείχνουν να πιστεύουν ότι το Βερολίνο, για άλλη μια φορά, θα επιχειρήσει να αποφύγει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είτε υιοθετώντας ημίμετρα. Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, η βασική αντίληψη που επικρατεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι ότι πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, όταν θα ανοίξει και επισήμως η σχετική συζήτηση αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου τριετούς προγράμματος (πιθανότατα το Νοέμβριο).
Σε περίπτωση που εκλάβουν επίσημη εκδοχή οι επιδιώξεις της Γερμανίας για την αθέτηση -ουσιαστικά- της δέσμευσης που αφορά στο χρέος, το ΔΝΤ φέρεται έτοιμο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες απέσπασαν την συγκατάθεση των κοινοβουλίων τους πάνω στην παραδοχή ότι θα συμμετέχει το Ταμείο. Στις προηγούμενες «συμπλοκές», πάντως, ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον η Άνγκελα Μέρκελ, στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλλον αποχώρησε με το χαμόγελο της νικήτριας. Τώρα, ίσως να μην συμβεί το ίδιο, εφόσον παραμείνουν «ζωντανές» οι ελληνικές διεκδικήσεις για την απομείωση του χρέους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τι ακριβώς θα πράξει η Ουάσινγκτον το προσεχές διάστημα για το ελληνικό ζήτημα έχει ήδη αποφασισθεί σε σύσκεψη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμπα και τον Τζακ Λιου. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πολύ πιθανό ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών να κάνει δημόσια παρέμβαση για το ελληνικό χρέος, μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Λευκός Οίκος, αυτή τη φορά, δεν δείχνει διατεθειμένος να υποστεί νέες ήττες από τη γερμανίδα Καγκελάριο ή από τον εμπνευστή της λιτότητας στην Ευρωζώνη που ακούει στο όνομα Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε…
ΠΗΓΗ

on 9:43 π.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Φρενάρουν οι Αμερικανοί τα σχέδια Σόιμπλε για αθέτηση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.