Telegraph: Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα θαύμα για να ευημερήσει εντός του ευρώ


Η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε μόλις οχτώ μήνες. Ομως η οικονομία της αναμένεται να καταρρεύσει υπό το βάρος της λιτότητας:

Αυτό αναφέρει η Telegraph, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές μπορεί να φέρουν μία επίφαση πολιτικής σταθερότητας, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πετύχει τους ετήσιους στόχους προϋπολογισμού που απαιτούνται για τα δάνεια διάσωσης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν δεσμευτεί να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, υπό το μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ. Οι όροι όμως που έχουν θέσει οι δανειστές (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) θεωρούνται ως οι πιο παρεμβατικοί και τιμωρητικοί που έχουν επιβληθεί σε χρεωμένη χώρα στην ιστορία της ευρωζώνης.

Και όπως τονίζει ο Ασόκα Μόντι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, «η επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτήσει ένα θαύμα».

Η Ελλάδα κινείται αργά υπό τα capital controls. Η οικονομία είναι σε τροχιά βαθιάς ύφεσης φέτος και το τραπεζικό της σύστημα απαιτεί μία «ένεση» 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σωθεί. Οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές που απαιτούν οι δανειστές αναμένεται να εδραιώσουν το φαύλο κύκλο του χρέους και του αποπληθωρισμού, που έχει ρίξει την Ελλάδα στη χειρότερη ύφεση που έχει υποστεί οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα στη σύγχρονη εποχή. «Ακριβώς όπως και πριν, το πρόγραμμα της οικονομίας είναι ασυνεπές. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη δεν έχουν καμία σχέση με την αυστηρή λιτότητα που απαιτείται», τονίζει ο Ασόκα Μόντι. «Η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή και ο αποπληθωρισμός ισχυρότερος από ότι αναμενόταν, πολύ περισσότερο εξαιτίας της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομίας. Το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι Ελληνες θα κατηγορούνται για αυτό», προσθέτει.

«Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» διερωτάται η Telegraph και απαντά, «Οχι άμεσα», υπενθυμίζοντας το νέο τριετές πρόγραμμα. Τονίζει όμως ότι ακόμη αρκετές λεπτομέρειες του πακέτου παραμένουν άλυτες. Το μεγαλύτερο ζήτημα αφορά το ΔΝΤ, με το Ταμείο να επιμένει σε μία γενναία ελάφρυνση χρέους πριν δεσμευθεί ότι θα χορηγήσει περισσότερα χρήματα, όμως οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση μέχρι τη στιγμή που η Αθήνα θα έχει κάνει αρκετή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη αξιολόγηση αναμενόταν να γίνει τον Οκτώβριο, αλλά είναι πιθανόν να καθυστερήσει, αν μετά από τις εκλογές αρχίσει μία παρατεταμένη περίοδος συζητήσεων για κυβερνητικό συνασπισμό, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Ομως, τονίζει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ΔΝΤ θα λάβει τις υποχωρήσεις που επιζητά, καθώς οι «συνταγές» του Ταμείου για το χρέος που αντιστοιχεί στο 200% του ΑΕΠ φέτος είναι μακράν πιο ριζοσπαστικές από εκείνες που ενθαρρύνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το άλλο βασικό ερώτημα, σύμφωνα με την Telegraph, είναι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η προθεσμία για να ολοκληρωθεί αυτή είναι τα τέλη του χρόνου, καθώς στη συνέχεια οι νέοι νόμοι της ΕΕ θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα σε αυτό το θέμα και οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι θα είναι αντιμέτωποι με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.
ΠΗΓΗ

on 2:09 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Telegraph: Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα θαύμα για να ευημερήσει εντός του ευρώ

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.