«Ναι» στο «ζεστό» χρήμα στην (ελληνική) αγορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Με την ισχυρή πλειοψηφία των 586 ψήφων υπέρ, έναντι 87 κατά και 21 αποχές, εγκρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Ελλάδα που προβλέπει οφέλη συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ για την αγορά και που στόχο έχουν στην αύξηση της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία.

Τα κονδύλια θα προέλθουν από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας του Ιουλίου μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων και της αναθεώρησης του Κανονισμού 1303/2013.

Συγκεκριμένα τα έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν:

Την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ, που εκκρεμούν και διακρατούνται έως το κλείσιμο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό μεταφράζεται σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.
Την αύξηση του επιπέδου της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (3,5 το 2015 και 3,5 το 2016). Η πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διαθέσει ποσό 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και οι αλλαγές στους κανονισμούς διάθεσης πόρων αναμένεται να υπερψηφισθούν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, από μεγάλες πλειοψηφίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι αντιδρούν οι ευρωομάδες του κ. Φάρατζ (EFDD) και της κ. Λεπέν (ENF).
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «η πρόταση της Κομισιόν δίνει μια μικρή ανακούφιση στη χώρα μου την Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό που υποφέρει για χρόνια, από μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλη φτώχεια και από τεράστια μείωση επενδύσεων. Και είναι θετικό ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων, με την εξαίρεση της Ευρωομάδας της άκρας δεξιάς, στηρίζει αυτή τη διαδικασία».

Την πρόταση, εισηγήθηκε η Ισκρα Μιχαήλοβα (Βουλγαρία) από την ομάδα των Φιλελευθέρων, και αφορά στη χρηματοδότηση από τα Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Συνοχής, Κοινωνικό και Θαλάσσης και Αλιείας, για την περίοδο 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση ως είχε, απορρίπτοντας τις προτεινόμενες τροπολογίες.

Βάσει των έκτακτων μέτρων που προτείνονται, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εθνικής συγχρηματοδότησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 3,5% το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης.

Οι τροπολογίες που απορρίφθηκαν ήταν συνολικά 11 και είχαν υποβληθεί από τις δύο ακροδεξιές ομάδες του ΕΚ: την «Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας» (EFD) του Βρετανού Nigel Farage και την «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF) της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν. Στο σύνολο των 11 τροπολογιών, οι 9 ήταν της Λεπέν.

Στην πλειονότητά τους οι τροπολογίες παρουσίαζαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως μια λύση για την Ελλάδα προκειμένου «να διορθώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση», ή ακόμα διότι «είναι η μοναδική έκβαση προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από την κρίση ρευστότητας», όπως ισχυρίζεται η Μαρίν Λεπέν.
ΠΗΓΗ

on 4:40 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for «Ναι» στο «ζεστό» χρήμα στην (ελληνική) αγορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.