Politico: Το Βερολίνο πιέζει (!) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Ως το «καρότο» βλέπει το Βερολίνο τη μείωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η χώρα να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για σημάδια ευελιξίας από την πλευρά της Γερμανίας, στο ζήτημα των μελλοντικών ρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που λαμβάνουν μέρος στις διαβουλεύσεις, το Βερολίνο αν και δεν προτίθεται προς το παρόν να συμφωνήσει σε μέτρα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πιέζει, για τη σταδιακή υιοθέτηση μέτρων που θα προβλέπουν την ελάφρυνσή του, προκειμένου να εξασφαλιστεί από ελληνικής πλευράς η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών.

Σύμφωνα με το περιοδικό, αξιωματούχος σχολιάζει ότι η ελάφρυνση του χρέους χρησιμοποιείται από τη Γερμανία ως «καρότο» για τη συνέχιση συμμόρφωσης της Ελλάδας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται αναφορικά με τη σημασία που θα είχε για την ελληνική οικονομία μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει, ωστόσο, τη συμβολική αξία μιας τέτοιας απόφασης, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα και η επίτευξη μιας συμφωνίας θα τον βοηθούσε «να πουλήσει ευκολότερα κάποια από τα δύσκολα διαρθρωτικά μέτρα που έπονται». Η σχετική συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες εν όψει της αξιολόγησης των ελληνικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί, κατά τα λεγόμενα των δανειστών, και η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρεται.

Το Politico αναφέρει επίσης ότι η Μερκελ δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός της, αφού πολλοί βουλευτές της, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών, θεωρούν ότι έχουν ήδη γίνει πολλές παραχωρήσεις στην Ελλάδα και είναι πλέον στενά τα περιθώρια για νέες. Παρατίθενται μάλιστα τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος από τα δύο προηγούμενα σχέδια διάσωσης έχει ήδη μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα τονίζει ότι μια συμφωνία για επιπλέον παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, σε μία περίοδο μάλιστα που η Γερμανία έχει επιβαρυνθεί και με την υποδοχή ενός εκατομμυρίου προσφύγων, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη Μέρκελ, ιδίως απέναντι στη Γερμανική Βουλή, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους της συμφωνίας για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ

on 5:16 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Politico: Το Βερολίνο πιέζει (!) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.