Spiegel: Διαρκές πάρτι φοροδιαφυγής, δισ. ευρώ, σε χώρες της ΕΕ – Σάπιο το… βασίλειο


Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις παρελκυστικές τακτικές που εξακολουθούν να αναπτύσσουν οι χώρες – φορολογικοί «παράδεισοι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύει το Der Spiegel. Όπως αναφέρει o ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού στις Βρυξέλλες, Μάρκους Μπέκερ, ενώ το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για να λήξει το καθεστώς φορολογικής ασυλίας που απολάμβαναν εταιρείες – κολοσσοί στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και αλλού, οι σχετικές αποφάσεις των χωρών – μελών της ΕΕ για την καταπολέμηση της «παράνομης κρατικής ενίσχυσης» των πολυεθνικών ομίλων «αποτελούν σκιά» της αρχικής πρότασης της Κομισιόν.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου στο οποίο θα καταγράφονταν αυτόματα όλες οι αποφάσεις για προκαταβολές φόρου που θα κατέβαλαν οι μεγάλοι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι, ύστερα από τροφοδότηση του συστήματος με πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος από τις χώρες – μέλη. Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσανατολίζονται -σύμφωνα με το Spiegel- σε αλλαγές του αρχικού σχεδιασμού της Κομισιόν. Αυτό που επιδιώκουν είναι οι πληροφορίες να μην καταγράφονται στο κεντρικό σύστημα αλλά να αποτελούν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ των χωρών – μελών. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδιασμού προτείνεται να συντελεστεί από την 1η Ιανουαρίου 2017, με αναδρομική ισχύ και για μια πενταετία.

Ο Μάρκους Μάϊνζερ, από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, καταγγέλλει στο Spiegel ότι «αυτή είναι μία συνταγή που εξασφαλίζει την αδράνεια». Και συνεχίζει: «Οι χώρες της ΕΕ εδώ και δεκαετίες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενότερα για τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά, αντίθετα, θα διατηρηθεί το καθεστώς μυστικοπάθειας». Ο Μάϊνζερ καταλήγει λέγοντας πως «η ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ως ανεξάρτητος θεματοφύλακας έχει πλέον καταστραφεί». Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία μιλώντας στο Spiegel, σημειώνει πως η κύρια λειτουργία του μητρώου είναι ο έλεγχος της έκτασης που πιθανότατα θα έχει η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών.
Ο Μάρκους Μάϊνζερ του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει το Spiegel είναι το εξής: «Πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για πιθανό παράνομο ντάμπινγκ (εκμηδένιση ανταγωνισμού, έμμεση επιδότηση) υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών, όταν δεν μπορεί να πάρει μία γεύση από τις αποφάσεις προκαταβολής φόρου;». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι ο έλεγχος θα επέλθει στη φάση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών – μελών. Όταν μία χώρα δίνει στοιχεία σε άλλη για μια πολυεθνική που δραστηριοποιείται και στις δύο αυτές χώρες, θα υπάρχει η δυνατότητα της σύγκρισης και έτσι θα προκύπτουν οι φορολογικές ζημίες, άρα και η πιθανή φοροδιαφυγή.

Το έγκυρο γερμανικό περιοδικό δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι με βάση το σκάνδαλο «Luxembourg Leaks» αποκαλύφθηκε πως «εταιρείες όπως η Amazon, η Coca-Cola, η McDonald’s ή η Apple, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν κατέβαλαν σχεδόν καθόλου φόρους στο Μεγάλο Δουκάτο». «Εδώ και δεκαετίες ήταν μια επικερδής επιχείρηση: οι χώρες – μέλη της ΕΕ υπόσχονταν στους πολυεθνικούς ομίλους χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για να τους δελεάσουν να εγκαταστήσουν σε αυτές παραγωγικές μονάδες. Οι εταιρείες με τη σειρά τους αποδέχονταν την πρόσκληση για να σώσουν δισεκατομμύρια ευρώ».
ΠΗΓΗ

on 5:33 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 blogger-facebook for Spiegel: Διαρκές πάρτι φοροδιαφυγής, δισ. ευρώ, σε χώρες της ΕΕ – Σάπιο το… βασίλειο

Leave comment

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση. Η αιτία δεν είναι η λογοκρισία αλλά για να γίνει έλεγχος για τυχόν : αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ,υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.